در مطلب حاضر تلاش کردهایم برخی سؤالات متداول بین داوطلبان متقاضی انتخاب رشته آزمون دکتری سال ۱۳۹۵ را پاسخ دهیم.
به گزارش (فناور پبشرو)، داوطلبان عزیز میتوانند پس از مطالعه این مطلب سؤالات خود را در خصوص انتخاب رشته در بخش نظرات این مطلب مطرح نمایند.
1- آیا معدل مقاطع گذشته در نمره تراز اعلامشده از سوی سازمان سنجش لحاظ شده است؟
خیر؛ نمره تراز اعلامشده در کارنامه داوطلبان دکتری ۹۵، نمره کسبشده در آزمون کتبی بوده و معدل در نمره ترازها تأثیر نداشته است.
۲- چند درصد از داوطلبان آزمون دکتری ۹۵ مجاز به انتخاب رشته شدهاند؟
تقریباً تمامی حاضرین جلسه آزمون دکتری ۱۳۹۵ مجاز به انتخاب رشته هستند.
۳- آیا رتبه اعلامشده از سوی سازمان سنجش در کارنامه بین همه گرایشهای رشته است؟
با توجه به این که رشتهها و گرایشهای مختلف در آزمون دکتری ۹۵ در قالب مجموعههایی تجمیع شده و آزمون برای داوطلبان همه این مجموعه برگزار گردیده است، نمره و تراز اعلامشده نیز بین همه داوطلبان مجموعه است.
۴- آیا ترتیب اولویتها در شانس دعوت به مصاحبه اثرگذار است؟
خیر. امکان دعوت به مصاحبه تنها بر مبنای تراز فرد و تراز اعلامشده برای هر کدرشته بررسی میگردد و ترتیب انتخابها تأثیری در این موضوع ندارد. همچنین بنابر پاسخهای اعلامشده از سوی سازمان سنجش، داوطلبان محدودیتی در تعداد مصاحبهها ندارند و میتوانند برای همه کدرشتههایی که حد نصاب نمره تراز مدنظر دانشگاه را کسب کرده باشند، اقدام به ثبتنام و شرکت در مرحله ارزیابی تخصصی دانشگاه نمایند.
۵- آیا اولویتها در پذیرش نهایی مهم است؟
طبق اعلام سیستم پاسخگویی سازمان سنجش آموزش کشور، داوطلبان میتوانند به تعداد حداکثر ۵۰ کد رشته محل انتخاب و با داشتن حد نصاب هر کدرشتهمحل، برای مصاحبه و سایر مراحل اقدام کنند و نتایج نهایی بر اساس اولویت داوطلب فقط در یک کدرشتهمحل به عنوان قبولی در صورت داشتن نمره لازم اعلام میشود.
البته متأسفانه به نظر میرسد این سیستم مشکلات زیادی در پی خواهد داشت و این پاسخ تنها در جهت امانتداری و بر اساس متن صریح پاسخهای سازمان سنجش ارائه شده است.
۶- داوطلبان به چند کد رشته برای مصاحبه دعوت خواهند شد؟
با توجه به این که اقدام برای شرکت در مرحله ارزیابی تخصصی دانشگاهها به صورت مستقل صورت میگیرد و سازمان سنجش در این مرحله دخالتی نخواهد داشت، داوطلبان میتوانند برای همه کدرشتههایی که انتخاب رشته کرده و حدنصاب مجاز را نیز کسب کردهاند، اقدام کرده و در مصاحبه حضور یابند و در این رابطه محدودیتی وجود نخواهد داشت.
۷- آیا امکان انتخاب گرایشهای دیگری بجز گرایش مقطع کارشناسی ارشد برای داوطلبان وجود دارد؟
امکان انتخاب سایر کدرشتهها وجود دارد و محدودیتی در این رابطه به لحاظ قانونی وجود ندارد. اما انتخاب گرایشهای دیگر مستلزم داشتن دلایل کافی و نیز توانمندی لازم جهت ارائه بهترین عملکرد در آزمون کتبی تخصصی و نیز مصاحبه شفاهی دانشگاههاست تا اساتید مجاب شوند که داوطلب امکان تحصیل در گرایش جدیدی را دارد.
۸- داوطلبان چگونه از مواد امتحانی آزمون کتبی اختصاصی دانشگاهها مطلع شوند؟
منابع امتحانی آزمون اختصاصی دانشگاهها از طریق وبسایت خود دانشگاهها اطلاعرسانی میشود. همچین این اطلاعیهها به محض انتشار در سایت پیاچدی تست نیز درج می گردد.
۹- آیا همه دانشگاهها آزمون اختصاصی خود را به صورت کتبی و شفاهی برگزار خواهند کرد؟ آزمون کتبی به صورتی تستی خواهد بود یا تشریحی؟
این امر به دانشگاهها واگذار شده است و دانشگاهها مختار هستند که آزمون اختصاصی را به صورت کتبی یا شفاهی یا به هر دو صورت برگزار کنند.
در رابطه با آزمون کتبی نیز این امر در اختیار دانشگاه است، اما اکثر دانشگاهها تمایل به برگزاری آزمون کتبی به صورت تشریحی دارند.
۱۰- داوطلبان چگونه از حدنصاب نمره تراز مدنظر دانشگاهها و دعوت به مرحله ارزیابی اختصاصی دانشگاهها مطلع میشوند؟
داوطلبانی که نسبت به انتخاب رشته اقدام مینمایند، لازم است برای اطلاع از حدنصاب کدرشتهمحلهای مورد درخواست و سایر شرایط و ضوابط پذیرش دانشجو برای ارزیابی تخصصی (مرحله دوم آزمون) به اطلاعیهای که اواخر دهه اول اردیبهشت ماه از سوی سازمان سنجش و همچنین دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی پذیرنده منتشر میشود، مراجعه نمایند.
۱۱- آیا با داشتن رتبه بالا و تراز پایین، باز هم باید انتخاب رشته کرد؟
در سالیان گذشته، دعوت به مصاحبه به صورت رقابتی و با توجه به وضعیت سایر داوطلبان مشخص میشد و ظرفیت دعوت به مصاحبه محدود بود. به همین علت رتبههای بالا که ترازهای پایینی داشتند، عملاً شانس بالایی برای دعوت به مصاحبه نداشتند. اما با تغییرات رخداده در آزمون دکتری ۹۵، ملاک دعوت به مرحله ارزیابی تخصصی، حدنصاب اعلامشده از سوی دانشگاهها خواهد بود و ممکن است سیاست دانشگاهها بر اعلام کف تراز پایین باشد. بنابراین شانس دعوت به مصاحبه ممکن است افزایش داشته باشد و پیشنهاد میشود همه داوطلبان اقدام به انتخاب رشته نمایند.
۱۲- فرق دورههای شبانه (نوبت دوم) و پردیس در چیست؟
دورههای شبانه همانند دورههای روزانه برگزار شده و تنها تفاوت آن با دوره روزانه، پرداخت شهریه است. اما دورههای پردیس خودگردان اگر چه سرفصلهای درسی مشابهی با دوره روزانه و شبانه دارند، در محل پردیس دانشگاهها برگزار میشوند و گاهی مستلزم پرداخت هزینه بیشتر نسبت به دورههای شبانه نیز هستند.
۱۳- دوره دکتری پژوهشمحور چه تفاوتی با دوره آموزشی پژوهشی دارد؟
دکتری پژوهشمحور، دورهای با محوریت پژوهش است که میزان واحدهای اصلی در این دوره، بسیار کمتر از دوره آموزشی-پژوهشی و محوریت با پایاننامه است. در دوره دکتری پژوهشمحور تنها ۳ تا ۸ واحد درسی ارائه میشود و ۲۸ تا ۳۳ واحد به رساله اختصاص دارد.
در شیوه دکتری پژوهشمحور، دانشجو در طی نیمسال اول استاد راهنمای خود را به گروه معرفی و در صورت تصویب شورای گروه، این موضوع به دانشجو و استاد ابلاغ میشود. در این دوره دانشجو هنگام ورود و ثبتنام، یک عنوان پژوهشی به گروه ارائه و پس از تأیید گروه، دانشجو امکان نگارش طرح پیشنهادی رساله را خواهد داشت. در برخی موارد نیز، خود دانشگاه این عنوان پژوهشی را در اختیار دانشجو قرار میدهد. دانشجو پس از موفقیت در گذراندن واحدهای جبرانی و اصلی و با هماهنگی با استاد راهنما طرح تحقیق رساله خود را به گروه ارائه و پس از اخذ تأیید از گروه، مجوز نگارش پایاننامه را دریافت میکند.
مدت مجاز تحصیل در دوره دکتری پژوهشی حداقل ۳ سال و حداکثر ۴ سال است که حداکثر یک نیمسال قابل افزایش است.
دکتری آموزشی-پژوهشی (دورهای که بیشترین رقابت برای آن صورت میگیرد)، دورهای است که ۱۲ تا ۱۸ واحد اصلی در آن ارائه میشود و ۱۸ تا ۲۴ واحد نیز به رساله اختصاص دارد. در بیشتر دانشگاهها، مجموع واحدهای اصلی و پایاننامه در شیوه دکتری آموزشی-پژوهشی ۳۶ واحد است.
مدت مجاز تحصیل در دوره دکتری آموزشی-پژوهشی حداقل ۷ نیمسال و حداکثر ۹ نیمسال است که حداکثر یک نیمسال قابل افزایش است.
۱۴- آیا شرکت نکردن در مصاحبه های دعوت شده باعث محرومیت از آزمون سال آینده می شود؟
خیر؛ عدم انتخاب رشته و نیز شرکت نکردن در مصاحبه های دعوت شده موجب محرومیت از آزمون سال آینده نخواهد شد.
۱۵- آیا عدم ثبتنام پس از قبولی نهایی موجب محرومیت از آمون سال آینده میشود؟
بله؛ در صورتی که در یک کد رشته به عنوان پذیرفته نهایی معرفی شوید اما ثبتنام نکنید، از آزمون دکتری ۱۳۹۶ نیز محروم خواهید شد.
۱۶- آیا می توانم در مصاحبه تمام کد رشته هایی که حد نصاب تراز آنها را کسب کرده ام شرکت کنم؟
خیر، بنابر اعلام سازمان سنجش برای شرکت در مصاحبه یک کدرشته می بایست ابتدا آن را در فرم انتخاب رشته خود درج نمایید. به عبارت دیگر تنها امکان شرکت در کدرشته هایی را دارید که در فرم انتخاب رشته وارد کرده اید.
۱۷- نتیجه آزمون کتبی من تا چه زمانی اعتبار دارد؟
بحث اعتبار دوساله نمرات آزمون کتبی دکتری در سال گذشته مطرح شد، اما با توجه به تصویب قانون سنجش و پذیرش در مجلس، این بحث منتفی است و احتمال برگزاری دو بار آزمون در سال نیز بسیار کم است. بهتر است روی مصاحبههای پیش رو سرمایهگذاری کنید.
۱۸- با توجه به ابهامات فراوان انتخاب رشته چه روشی را برای چینش انتخابهای خود در نظر بگیریم؟
با توجه به شرایط موجود و اطلاعات محدود و بعضاً متناقضی که از سوی سازمان سنجش آموزش کشور منتشر گردیده است، به نظر میرسد انتخاب بر اساس علایق و متناسب با توانمندیها بهترین راهکار باشد.
۱۹- چه مواردی را بهتر است در انتخاب رشته در نظر بگیریم؟
۱- روی رتبه آزمون کتبی زیاد حساب نکنید. این توصیه به ویژه برای داوطلبانی است که رتبههایی عالی کسب کردهاند. با داشتن رتبه یک رقمی قبولی شما در دانشگاهی مانند شریف یا تهران تضمین نمیشود. پس سعی کنید فارغ از رتبه خود دست به انتخاب بزنید.
۲- قدر دانشگاه محل تحصیل خود را بدانید. همواره دانشگاهی که دوره کارشناسی یا کارشناسی ارشد خود را در آنها گذرانیدهاید را در نظر داشته باشید. آشنا بودن با اساتید قطعا تأثیر مثبتی در ارزیابی درست شما دارد. سعی کنید برای این دانشگاهها اولویت بالایی قائل شوید.
۳- اصل را بر گرایش خود قرار دهید. اگر چه در آزمون دکتری ۹۵ داوطلبان میتوانند از بین گرایشهای مختلف دست به انتخاب بزنند، اما بهتر است داوطلبان گرایش مرتبط با دورههای قبلی خود را در اولویت قرار دهند. معمولاً در جلسه مصاحبه اساتید برداشت خوبی از داوطلبانی که میخواهند تغییر رشته یا گرایش بدهند ندارند، مگر این که دلایل منطقی و پشتوانه علمی لازم وجود داشته باشد.
۴- اگر سهمیه مربی دارید قدر انتخابهای پژوهشمحور دانشگاهها را بدانید. معمولاً سهمیههای آزاد این گونه انتخابها را در اولویت قرار نمیدهند. با توجه به این که هزینه تحصیل شما از سوی مؤسسه شما پرداخت میشود، قدر این عرصه بیرقیب را بدانید. از انتخاب کدهای پژوهشکدهها خودداری کنید. آنها معمولاً به دنبال نیروی تماموقت هستند.
۵-اصلاحیات دفترچه را بخوانید. معمولاً با گذشت چند روز از انتشار دفترچه و شروع انتخاب رشته، کدرشتههای اعلامشده دچار تغییر میشوند. برخی کدرشتهها اضافه میشوند، برخی حذف میشوند و ظرفیت برخی از آنها تغییر میکند. اگر عضو خبرنامه سایت هستید، در اولین فرصت شما را از انتشار اصلاحیهها مطلع خواهیم کرد. اصلاحیههای دفترچه انتخاب رشته را مثل خود دفترچه با دقت مطالعه نمایید و در صورت لزوم انتخاب رشته خود را ویرایش کنید.
۶- امیدوار باشید. اگر رتبهتان نسبتاً بالا است ناامید نباشید. مخصوصاً اگر رزومه آموزشی – پژوهشی خوبی دارید. در سالهای قبل برخی دانشگاهها تعداد زیادی از داوطلبان را دعوت به مصاحبه میکردند. پس بعید نیست شما هم امکان ثبتنام در ارزیابی دانشگاه مورد نظرتان را پیدا کنید.
۷- از همین حالا خود را در جلسه مصاحبه بدانید. متأسفانه رسم بدی که در جلسات مصاحبه وجود دارد این است که اساتید مصاحبهکننده در خصوص انتخابهای دیگر داوطلبان سؤال میکنند و گاهی از او میخواهند در مورد انتخابهای دیگر خود توضیح دهد. اگر انتخابهای دیگرتان از همان گرایش نباشد باید به گونهای مصاحبهگران را توجیه کنید که گمان نکنند هدف خاصی از تحصیل ندارید! در مجموع از همان زمان انتخاب رشته روی دلایل منطقی انتخابهای خود هم فکر کنید.
۸- علایق خود را جدی بگیرید. نکات بالا و سایر نکاتی که در آینده ذکر خواهد شد برای قبول شدن است. اصل علاقه را هیچگاه فراموش نکنید. قرار است یک عمر با رشته و دانشگاهتان زندگی کنید!
موسسه فناور پیشرو با هدف کمک به پذیرش در مقطع دکتری در انجام کلیه فرایند های نگارش مقاله،پذیرش مقاله،چاپ مقاله علمی و پژوهشی همراه داوطلبان دکتری می باشد لطفاً برای دریافت مشاوره رایگان با شماره های 02166571957 و 09374671757 تماس حاصل فرمائید و یا فرم آنلاین دریافت مشاوره به آدرس زیر را تکمیل نمائید .ظرف مدت 24 ساعت کارشناس مربوطه با شما تماس خواهد گرفت .